Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Báječná Zeměplocha - Dvoukvítkův deník, část I.

Pro ty, kteří neznají skvělou románovou řadu Terryho Pratchetta „Úžasná Zeměplocha“, dovolím si malé intro.   Dvoukvítek a Mrakoplaš jsou jako přátelé, nebo se alespoň z opačných konců přibližují k čemusi ve smyslu toho slova. Dohromady je svedla náhoda a zažívají spolu mnohá dobrodružství.   Zatímco Dvoukvítek, věčně žasnoucí a poněkud naivní cestovatel, považuje tuto skutečnost za skvělou, Mrakoplaš – neúspěšný a naprosto netalentovaný mág – by byl daleko raději za místo v teplém koutku, kde by nejvítanější zábavou byla mu nuda. Jeho hlavními rysy jsou totiž zbabělost a umění ukázat všem protivníkům ( a těch má vždy nadbytek ) svá v dálce se rychle zmenšující záda.   Je také důležité vědět, že Dvoukvítek pochází z Vyvažovacího kontinentu; pokud vám tahle indicie nestačí, pak vězte, že je to země obehnaná „Velkou zdí“. Pochopili?   Jo a ještě jedna věc. Mrakoplaše doprovází „Zavazadlo“. Vždy a všude. Jde o truhlu ze dřeva myslícího hruškovníku, která se pohybuje na stovkách malých nožiček. Jen málo osob si dosud připustilo, že by mohl mít nějaký předmět vlastní vůli. Bohužel. Pro ně. Kdo totiž někdy ohrozil pána Zavazadla, zmizel navždy pod víkem. Z tohoto důvodu už nenajdete prakticky nikoho, kdo by vám o Zavazadlu mohl cokoliv bližšího sdělit. Takže pozor.  A teď můžete začít číst. .....

1. Drazí přátelé tam u nás doma! 

Poté, co jsme s přítelem Mrakoplašem při jakési magické nehodě přepadli přes hranu Krajového oceánu, protrhli jsme samotnou materii času a prostoru a objevili se v cizí zemi. Mám podezření, že to není náš svět, ale nějaký jiný, cizí.

Už jen proto, že tu vozy nejsou taženy zvířaty, ale pohybují se na měkkých černých obručích samy od sebe. Trochu se podobají Mrakoplašovu Zavazadlu, jenže to má nožičky, nesmrdí a netroubí na nás, kdykoliv chceme přejít ulici. Co do agresivity si ovšem se Zavazadlem nezadají.

Těch věcí jsou tu tisíce, rozhodně tedy tam, kde jsme se po kratší pouti mnohovesmírem vyskytli. Valily se na nás ze všech stran a my byli uprostřed.

Mrakoplaš chtěl utéci, ale nebylo kudy.

Myslím, že to bylo skvělé, nikdy předtím jsem nic podobného neviděl.Zavazadlo bylo ale jiného názoru. Do vozu, který se k nám blížil nejrychleji, dost vztekle drclo. Asi mělo pocit, že jsme ohroženi.

Velký lesklý vůz se nárazem zastavil, uvnitř se rozlétlo několik bílých polštářů a za chvíli z něj vyšla nějaká žena a začala na nás hlasitě křičet.

Kupodivu jsme jí rozuměli.Když se nadechla, aby mohla pokračovat ve svém ryku, snažil jsem se jí vysvětlit, že asi – soudě dle těch polštářů – ve voze usnula a že mohlo dojít k neštěstí. Za těchto okolností se snad nemusí hněvat, že jsme ji probudili.

Začala křičet ještě víc.

Zavazadlo se jí pak pokusilo víkem utrhnout nohu, takže se polekala a hbitě zmizela zpátky ve voze. Její ječení však bylo slyšet i zevnitř, ječela i do malé krabičky, kterou si držela u ucha, a Zavazadlo nepřestávalo klapat víkem. Pak na kočár zaútočilo v místě, kde se za ženou zavřely dveře.

Vůz se poněkud houpal a ječel už i Mrakoplaš. Konečně se probral z šoku.

S troubením mu ostatně vydatně pomáhaly i okolní povozy, které se nicméně za okamžik disciplinovaně rozestupovaly, dělajíce místo modře blikajícímu kočáru.

Všichni tři, tedy já, můj kolega mág a snad i Zavazadlo jsme se uklidnili – na boku jsme si přečetli nápis „Pomáhat a chránit“.

Náš omyl vyšel najevo, když k nám přistoupila uniformovaná dvojice, patrně hlídka, z níž jeden vypadal jako horský troll.

Žena se opatrně vyplížila z úkrytu a počala jim o nás vykládat nepravdivé věci. Strážníci zpřísněli, prohlédli si její poškozený kočár, který nazývali autem, a chtěli vidět naše doklady.

Nic takového jsme samozřejmě neměli a hlídka pak pravila, že jsme v rejži, ačkoliv se v dohledu žádné rýžové pole nevyskytovalo a krajina se zdála být pro zemědělství zcela nevhodná.

Zdvořile jsem na to upozornil, stejně jako jsem znovu poukázal na ložní vybavení v ženině… autě, a také jsem vyjádřil přesvědčení, že bychom měli být hlídkou před podobně duševně nestálými lidmi chráněni.

Horský troll zakřupal klouby a zeptal se mne, zda si z něj nedělám prdel.

To mi přišlo divné, a proto jsem odpověděl, že přes magii je spíš přítel Mrakoplaš, ale ten že by jej v prdel asi stejně proměnit nedokázal.

Mrakoplaš zatím o poznání zbledl.

Druhý strážník pak hlasitě hovořil cosi o jenom velkém strunném nástroji, kam slunce nesvítí, a přesto v něm notoričtí recidivisté přebývají jsouce opáleni do černa.

Vzhledem k tomu, že mi místní zvyky naháněly trochu strach – přičemž přítel mág omdlel již před chvílí – nezbylo mi, než orgány hlídky ujistit, že jsme schopni vzniklou škodu na místě uhradit.

Pookřáli, avšak dodali, že to bude velmi drahé. Troll odvedl ženu trochu bokem a já tomu druhému ukázal své zlaté mince.

U nás doma je toho tolik, že s tím dláždíme ulice chudinských čtvrtí, kde by se jinak musela používat ponuře šedivá žula.

Tady zatím bylo ze žuly a kamene téměř všechno, a tak jsem nebyl ani příliš překvapen, když po mincích strážník dychtivě hrábl. Dal jsem mu jich ještě dalších deset, neboť mi náhle připadl velice chudý.

O to přátelštěji se s námi rozloučil.

Houkl na kolegu trolla, ženě doporučili, ať se obrátí na pojišťovnu, což je nejspíš nějaký místní výraz pro kolena, a odjeli.

Když jsem spatřil klečící ženu a její do nebe upřený pohled plný nepříčetného zoufalství, dal jsem i jí několik svých zlatých mincí a s pocitem vykonaného dobra jsme také my ono přívětivé místo opustili.

Mrakoplaše jsem ovšem musel ještě chvíli ponášet. 

Tak to je asi, drazí přátelé, prozatím vše, zase napíšu.

Váš Dvoukvítek 

 

PS:  Zjistili jsme, že nejrychlejší způsob dopravy tady vede POD ZEMÍ. Říkají tomu metro a je to vlastně něco na způsob naší potrubní pošty, akorát že je plné lidí a my s Mrakoplašem nikdy nevíme, kde nás to vyplivne.

Tak příkladně ve stanici I.P.Pavlova, které tu bůhvíproč přezdívají „Slinták“, nás na schodech, které se POHYBUJÍ SAMY obtěžoval nějaký muž v modrém obleku a s napřaženou paží nám stavěl na odiv svůj odznak.

Vůbec jsem jej nepochopil, ale po zkušenostech s hlídkou mi došlo, že asi žebrá a chce zašlý plíšek za něco vyměnit. Dal jsem mu zlatou minci, avšak on mi svůj odznak NEDAL, nýbrž jej velkým obloukem zahodil.Pak mne políbil na obě tváře a s křikem, že už NIKDY NIC NEBUDE DĚLAT, pojede na Bahamy a postaví si tam barák jako kdosi, kdo na sobě nosí více zvířecích kožek, než je ve zdejších krajích zřejmě zvykem, nám zmizel z očí. 

Když nás schody vynesli z podzemí, zjistili jsme, že byl přejet jedním z kočárů a jeho minci si právě strkalo do kapsy jakési dítě tmavé pleti. 

Jsem smutný, protože vidím, jak takový mrzký kousek kovu přináší lidem neštěstí. 

 

Tak zase jindy, ahoj. D.

.....

Autor: Václav Kraus | úterý 10.3.2009 9:30 | karma článku: 13,85 | přečteno: 3168x
  • Další články autora

Václav Kraus

Pamatujete Gretu? Nuda, teď frčí kanagom.

Stručná glosa k oblíbené kratochvíli klimatických "influencerů", jimž uhlíková stopa (či výpary syntetických lepidel) již zcela zjevně zastírá mozky.

20.10.2022 v 22:17 | Karma: 27,00 | Přečteno: 939x | Diskuse| Občanské aktivity

Václav Kraus

Václav Havel - deviant a nemakačenko.

Konečně se našel jedinec, který se nebojí veřejně vyjevit národu celou pravdu o jedné z nejpřeceňovanějších postav novodobých českých dějin. Zdroj: http://www.vaclav-havel.eu, 13.05.2015.

13.5.2015 v 17:19 | Karma: 23,34 | Přečteno: 2583x | Diskuse| Společnost

Václav Kraus

Kdo dnes potřebuje nějakého Jidáše... nebo Hitlera..?

Maturanti se bouří, neznajíce filištínů. A jistý můj přítel pochybuje o prospěšnosti výuky dějepravy...

12.5.2015 v 9:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1167x | Diskuse| Společnost

Václav Kraus

Moritát o vyšetřování náhlého úmrtí lorda Hillaryho...

Pro Veršotepárnu, již tímto (spolu)propaguji, a vás všechny, kteří máte rádi jazykohramy :-)

23.2.2015 v 17:07 | Karma: 6,13 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Václav Kraus

Vzkaz Čehů Ukrajině...

tehdy to řekl Werich nám... kdo má teď koule na to, říci totéž Putinovi?.....................

12.2.2015 v 9:19 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!