Umřel Dave Brubeck...

12. 12. 2012 12:12:12
...člověk, který věděl, že slunce je po jazzu nejlepší lékař. Věděl, protože to tak zařídil.

Začněte tímhle.

Dobrý? Tak můžem.

...

V Evropě Hitler zvolna roztáčel svůj mlýnek na lidské maso, Reichstag dávno lehl popelem a polští Židé v dobytčácích ujížděli v ústrety stejnému osudu.

Na druhé straně světa ve slunné Kalifornii se zatím jeden obrýlený košer mladík chtěl stát zvěrolékařem. Čert sám ví proč. Ctihodní akademici nevěděli.

"Brubecku, vy jste už zase myšlenkami jinde... Zase na té druhé straně parku, na konzervatoři, že ano. Víte co, běžte radši tam a nemarněte můj čas."

...ted ́ by měl dle všech pravidel následovat příběh o nečekané invokaci titána, před nímž za mohutného fanfár kvasu poklekl všechen jazzumilovný lid. A třeba by se tenhle klasický scénář i naplnil, nebýt jedné drobnosti: Brubeck téměř neumí číst z not. Na vině je údajně optika, jež dává notovým osnovám mizet v mlžných dálkách nevidomí - s týmž problémem se ostatně o dvacet let dříve potýkal i jakýsi Ježek Jaroslav.

Tož, pisálci z nedaleké továrny na sny nuceni zabývat se onačejšími tématy a dvacetiletý Dave, jemuž bylo podmínečně dovoleno dostudovat (nikdy nesmí vyučovat hru na klavír), nechává se jako správný vlastenec nalít do Třetí armády generála Pattona. Japonci totiž zrovna srovnali se zemí Pearl Harbor, celá Amerika je na nohou.

Mlýnek se roztočil naplno...

...

Není tajemstvím, že neblahý úděl jednotek - ať už na jakékoli straně - zpestřovala vojenská hudba. Někdy šlo o celé symfonické orchestry, jindy fidlalo jen několik amatérů; ve vzácných chvílích, kdy ztichly mašinkvéry a "Stalinovy varhany" přestaly vyhrávat ponuré danse macabre, připomínali si takto lidé, že jsou ještě lidmi.


Meziaktní hudbu zákopového typu obstarával tehdy mimo jiné třeba Glenn Miller, jehož hvězda náhle pohasla během letu kdesi nad kanálem La Manche; letadlové lodě US Army operující ve vodách Pacifiku nejednou nabraly svěží vítr díky z domoviny přivanuvšímu swingu, a nakonec i Dave Bubeck nechal se u příležitosti jakési besídky Červeného kříže umluvit

k produkci. A asi proto, že k tanci a poslechu nehrál univerzitou předepsané trojhlasé fugy, zapříčinil tak tartas, jaký na někdejší almě mater nepamatovali od dob zrušení prohibice.

Jednoduše a prostě: z války se domů vracel už jako kapelník vyhlášeného orchestru. Nadto v doprovodu těžkého kalibru - rychlopalného kuřáka a řetězového saxofonisty Paula Desmonda. Jak se teprv ukáže, nemohl se pro budoucnost vyzbrojit lépe.

...

V dnešní praxi jde o zcela běžný jev: hudební průmysl vygeneruje snůšku "koukatelných" jedinců, někdo tomu napíše dva tři hity, někdo jiný to nazpívá a celé se to vyexpeduje do éteru páchat "umění". Udělá se tomu placka, bulvár má o čem psát, producent se zalepí a koupí milence kožich.

Pojme-li pak novopečený subjekt pop music po nějakém čase podezření, že se stává celebritou, je spěšně odklizen a nahrazen novým.

Hudebníci navrátivší se ze zámoří poté, co Klučina s Tlouštíkem vykonali svou práci, ocitli se v podobné situaci. Medaile byly rozdány, konfety opadaly a boj o život vystřídala starost o obživu.

Kam ale jít? Se swingem to vypadalo bledě: tam, kde dřív rozmařile vřeštěla Satchmova omlácená trumpeta, diktoval nyní podivnou bebopovou doktrínu Dizzy Gillespie, Charlie Parker snídal chleba s heroinem a bomber Ellington, někdejší miláček davů, už už zvažoval, zda svou žízní trpící karavanu nepošle raděj pít ze zřídel úřadu práce.

A zatímco v Tennessee už jacísi manželé špekulovali, zda jejich malému Elvisovi bude co k čemu kytara, i Count Basie, který už jazz jednou zachránil, poohlížel se krapet bezradně po zdroji druhé mízy.

Protentokrát to ještě dobře dopadlo.

Tomu, kdo jednou provždy odsunul jazz na vedlejší kolej, ještě není deset let; když z Kalifornie přichází zvěstování převeliké: Dave Brubeck a Paul Desmond založili kvartet.

Svět se začal počítat na pět. A to bylo zatraceně cool.


...

Dave Warren Brubeck, první jazzman, který obsadil titulní stránku časopisu TIME, zemřel 5. prosince 2012. Dlouhý život jeho hudbě a čest jeho památce.

Zdraví VK.

xxxxx

Autor: Václav Kraus | středa 12.12.2012 12:12 | karma článku: 13.21 | přečteno: 895x

Další články blogera

Václav Kraus

Pamatujete Gretu? Nuda, teď frčí kanagom.

Stručná glosa k oblíbené kratochvíli klimatických "influencerů", jimž uhlíková stopa (či výpary syntetických lepidel) již zcela zjevně zastírá mozky.

20.10.2022 v 22:17 | Karma článku: 27.00 | Přečteno: 916 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.47 | Přečteno: 681 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 2466 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...